ForumaGel.Com - Güncel, Teknoloji, Sosyal Medya, Bilgi, Eğitim ve Nostalji Forum Siteniz

Geri git   ForumaGel.Com - Güncel, Teknoloji, Sosyal Medya, Bilgi, Eğitim ve Nostalji Forum Siteniz > Yaşam ve Eğlence > Sağlığımız

Sağlığımız Önce Sağlık! Sağlık hakkındaki herşeyi bu alanda paylaşabilirsiniz.

Kültür Eti? Kültür Eti nedir? Kültür Eti faydalı mı?

Yaşam ve Eğlence Kategorisinde ve Sağlığımız Forumunda Bulunan Kültür Eti? Kültür Eti nedir? Kültür Eti faydalı mı? Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> ...


Konuya Etiketlenen Üyeler

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 08 Ocak 2019, 02:28   #1
Durumu
Çevrimdışı
 
MaKaY adlı kullanıcının avatarı
İsim: MUHAMMED AKAY
Yeni Kültür Eti? Kültür Eti nedir? Kültür Eti faydalı mı?


Kültür Eti? Kültür Eti nedir? Kültür Eti faydalı mı?


Günümüzde tüketilen et çiftlikte yetiştirilen hayvanlardan elde ediliyor. Ama bilim insanlarının yaptıkları çalışmalar giderek bunu değiştirmekte. Örneğin sığırlar olmadan da laboratuvar ortamında “in vitro” hamburger yapılabiliyor. Artık tartışmalar nasıl yapılacağı değil en iyi ve en lezzetli olanının nasıl üretileceği üzerine. Bazıları hayvan hücrelerini kullanmayı diğerleri bitki hücrelerini kullanmayı savunuyor. Ama sonuç olarak kaynak ne olursa olsun hedefleri aynı: Daha fazla insan nüfusunu besleyebilecek ve çevreci lezzetli ete ulaşmak.

Yeni Et Kaynakları

Laboratuvarda sığır eti yetiştirme fikri 1890’larda başlamıştı. Ancak bu bilim kurgu fantezisi gibi görünen düşünce 2013’te gerçeğe dönüştü. Mark Post televizyon izleyicilerini laboratuvarda hayvan hücreleri bazlı “kültür eti” ile hazırladığı hamburgerle tanıştırdı. Fakat bu ilk hamburgerin maliyeti 300.000 dolardan fazlaydı. Kuşkusuz hiç kimsenin küçük bir uçak fiyatına bir hamburger almasını beklemiyordu. Amacı büyük bir çiftliğe ya da bir ineğe ihtiyaç duyulmadan bir laboratuvarda gerçek inek hücrelerini yetiştirmenin mümkün olabildiğini göstermekti.

Bitkilerden “et” üretmek isteyen diğer bilim insanlarının hedefi de kesinlikle iyi bir “sebzeli hamburger” yaratmak değil. Bu bilim insanlarından biri olan Patrick O. Brown bu terimi hiç sevmiyor. Sebzeli hamburgerler doğrudan bitkilerden yapılırlar ve yalnızca görüntü olarak bir hamburgere benzerler. Tatları etle yapılan hamburgerden oldukça farklıdır. Brown’un amacı ise “bitki kültürü” ile çok lezzetli hamburgerlerin üretilmesi. Yani etin dokusunu ve lezzetini sağlayan proteinlerin ve diğer moleküllerin tanımlanarak her bir önemli bileşenin bazı hayvansal olmayan kaynaklardan elde edilmesi.

“Laboratuvar Eti” Araştırmalarının Nedenleri

Bruce Friedrich modern tarımın “gerçek” eti nasıl ürettiğine bakıldığında bu dev sanayi hayvanları çok dar alanlara sıkıştırdığını hayvanların atıklarının çevreye büyük zarar verdiğini hızla artan dünya nüfusuyla birlikte gerekli et için sürekli artan sayıda hayvanın beslenmesi giderek olanaksız hale geldiğini söylüyor. Ama laboratuvar etinin gerçek etin yerine geçebilmesi için öncelikle uygun fiyatlı olması ama aynı zamanda da lezzetli olması gerekiyor. Gary Beauchamp tat tercihlerinin ana rahminde oluşmaya başladığını söylüyor. Testler annenin hamilelik sırasında yediği yiyeceğin bebeğin neleri yemeyi seveceğini belirlediğini kanıtlamış durumda.

Oxford Üniversitesi’nden biyolog Charles Godfray ve meslektaşlarına göre et üretimi insanlığın çevreyi en çok etkilediği faaliyetlerden biri. Hayvancılıktan kaynaklanan sera gazı insan faaliyetlerinin yaydığı tüm gazların yedide birinden fazlasını oluşturmakta. Öte yandan kültür eti yemenin sağlık üzerindeki etkileri henüz tüm ayrıntılarıyla bilinmiyor. Ancak bitki bazlı üretilen etler geleneksel ette bulunan sağlıksız doymuş yağların çoğunu önleyebilir.

Üretim Sürecindeki Güçlükler


Bir kas lifi hücresi olgunlaştıktan sonra ikiye bölünemez. Yani kas üretmek için işe olgunlaşmamış hücrelerle başlanması gerekiyor. En esnek olanlar kök hücrelerdir. Çok sayıda formda büyüyebilmekte ve birçok kez bölünebilmektedirler. Bununla birlikte bu tür “pluripotent” hücrelerin kas haline gelme sürecinde kontrol altında tutulabilmesi diğer hücrelerden daha zordur. Laboratuvarda herhangi bir dokuyu oluşturmanın başka bir zorluğu da kan damarlarının ulaşmasını sağlamaktır. Hücrelere oksijen ve besin tedarik eden damarlar olmadan kas hücreleri belirli bir kalınlık geliştiremezler.

Hücre biyoloğu Chris Dammann ayrıca bu hücrelerin çoğunun “izole edilmeyi sevmediğini” söylüyor. Normal gelişimleri sırasında hücreler birbirleriyle iletişim kuruyor ve tam olarak “nerede olduklarını” bilmek istiyorlar. Laboratuvar ortamında akılları karıştığında da kendilerini imha edebiliyorlar. Ancak hücreler uygun ortamdan daha fazlasını aramakta ve düzenli bir büyüme için besine ve diğer maddelere de gereksinim duymaktadır. Bilim insanları bu amaçla buzağı fetüslerinden toplanan kan plazmasıyla üretilen ve cenin serumu olarak bilinen bir litresi yüzlerce dolara mal olan kültürleri kullanmaktadır. Bu ise laboratuvarda et üretiminin maliyetini yükseltmekte. Ama serum tek sorun değil. Büyük miktarlarda et üretebilmek için bilim insanları “biyoreaktör” olarak bilinen büyük sistemlere de ihtiyaç duymaktadır.

Bütün bu güçlüklere rağmen kültür etine olan ilgi hızla artmakta. Sığır etinden başka laboratuvarlarda üretilmesi planlanan kültür ürünleri arasında deniz ürünleri kümes hayvanları yumurtasız yumurta akı süt gibi ürünler de var.

Alıntıdır.



  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Sosyal Medya'da Paylaş!

Etiket Bulutu
eti, faydalı, kültür, nedir

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Şu Anki Saat: 20:41

 

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2019, Jelsoft Enterprises Ltd.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196