ForumaGel.Com - Güncel, Teknoloji, Sosyal Medya, Bilgi, Eğitim ve Nostalji Forum Siteniz

Geri git   ForumaGel.Com - Güncel, Teknoloji, Sosyal Medya, Bilgi, Eğitim ve Nostalji Forum Siteniz > Yaşam ve Eğlence > Bitki Dünyası

Bitki Dünyası Bitkiler ile ilgili Her Şey Burada!

KARANFİL (Dianthus Caryophyllus) BAKIMI

Yaşam ve Eğlence Kategorisinde ve Bitki Dünyası Forumunda Bulunan KARANFİL (Dianthus Caryophyllus) BAKIMI Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> ...


Konuya Etiketlenen Üyeler

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 16 Ocak 2019, 11:39   #1
Durumu
Çevrimdışı
Co-Admin
 
Selim AKAY adlı kullanıcının avatarı
İsim: SELİM AKAY
Standart KARANFİL (Dianthus Caryophyllus) BAKIMI


KARANFİL (Dianthus Caryophyllus) BAKIMI



KARANFİL Bakımı Nasıl Yapılır?

Bildiğimiz karanfilin bilimsel adı: Dianthus caryophyllus. Caryophyllaceae familyasındandır. Bizde karanfil deyince akla gelen genelde vazo çiçeği olan hangi tür karanfiller ise İngilizcede de “Carnation” denince akla onlar gelir. Bütün dünyada kesme çiçek piyasasında büyük yeri ve önemi vardır. Çiçekleri güzel kokulu olur. Karanfiller çeşidine göre “sadece ilkbaharda” / “yazdan sonbahara kadar” / “hem ilkbaharda hem sonbaharda” olmak üzere farklı zamanlarda çiçek açarlar.



[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekiyor! Üye olmak için tıklayın...]


“Dianthus caryophyllus” türünden ıslah edilen karanfiller yüzlerce çeşitlere kültivarlara ayrılır. Bunlar başlıca üç gurupta toplanır:
— Büyük çiçekli karanfil: Bir sapta büyük bir (veya az sayıda) çiçek.
— Dağınık karanfil: Saplar çok dallanır çok sayıda küçük çiçekler açar. Saksılarda sarkık olarak yetiştirilebilir.
— Bodur ve toplu çiçekli: Her sap üstünde çok sayıda küçük çiçekler açar. Daha çok bahçelerde bordır denen kenar süslemelerinde kullanılır. Yarı gölgeli yerlerde ve saksılarda yetiştirilmesi en kolay karanfil budur (çok havadar odalarda ev içinde pencere önünde yetiştirilebilir). Tohumla yetiştirilmeye elverişlidir hızlı büyür. Diğerlerinin aksine kış soğuklarına dayanamaz.




[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekiyor! Üye olmak için tıklayın...]


Karanfillerin genel bakımı

Ortam: En iyi açık havada yetişir.



Işık: Günde en az 3 – 4 saat direkt güneş alabilmeli.


Sıcaklık: Yazın aşırı sıcak olan memleketlerde öğle güneşinden korunacağı bir yerde bulundurulmalı. Kış soğuklarına dayanıklılıkları tür çeşitlerine kültivarlarına göre -17°C ile -40°C dereceler arasında değişir.


Sulama: uzun süre ıslak toprağı sevmezler. Toprak bir hayli kurumadan önce sulamamalısınız. Onun yerine dallarına sisleme gibi su püskürtülmeli. Toprak çok kuruduğu zaman sulamak gerekiyor. Tedbir açısından suyu çok iyi süzdüren toprakta yetiştirilmeli ki suladığınız zaman suyu tutmasın.


Nem: Sıcak günlerde akşamları su fısfıslamak iyi gelir. Su sisleme gibi olmalı hortumla üstlerine su sıkmamalı.


Toprak ve gübre: İyi bahçe toprağına torf eklemenin yeterince besleyici olacağını tavsiye edenler var. Eski yanmış sığır gübresini de karışıma ilave etmenin çok daha verimli gelişim sağlayacağı da ayrıca tavsiye ediliyor. Aslında iyi karanfil doğal besleyiciliği yüksek toprakta olur. Birçok minerallere elementlere ihtiyacı var.

Desteklemek: Uzun karanfillerin dik durabilmeleri için gerekenler yapılmalı. Çok sayıda yetiştirilenlere bir tür ağ sistemi kurmak as sayıda veya saksılalarda yetiştirilenlere diplerine bir değnek dikmek ve karanfil uzadıkça değneğe bağlamak gerekir.



Solan çiçekleri ayıklamak: Karanfil çiçekleri solmaya yüz tuttuğunda hemen kesilip atılmalıdır ki yeni çiçekler açmaya devam edebilsin. Dalları dipten kesmeyin.



[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekiyor! Üye olmak için tıklayın...]


Çiçeklenmeden önce ilkbaharda uçlarını koparmak:

1- Uç budaması da denebilir. İlkbaharda yeni uzayan saplardan en altta 6 çift yaprak kalacak şekilde üst kısım koparılır (daha fazlasını veya daha azını keserseniz verimlilik düşer; altı çift yaprak kalmış olmalı). Böylece kökten 4 – 5 yeni sap çıkarır. Veya zaten çıkmakta iseler onlar daha verimli gelişeceklerdir.


2- Daha sonra yeni çıkan yan saplar kaç tane ise bunların yarısının tepeleri 5 cm yukarısından koparılır. Böylece karanfilin topyekun döl verme girişimi engellenir. Sonuçta aylarca çiçek açmaya devam eder.


3- Uç budamasında daha devam edilmemeli. Daha fazla çiçek açsa bile kalite bir hayli düşecektir.




Daha çok çiçek açması için başka bir püf noktası
İlkbaharda erkenden çiçeklenmiş uzun saplı karanfilin çiçeği solunca en tepeden kesip atın. Sonra uzun dalı kökünden kırmadan toprağa paralel uzatın. Çok hafif toprağa gömün. Yapraklar dışarda kalmalı. böylece o dal boydan boya yaza kadar filizlenir ve birçok yeni çiçekler açar. Bunu yapabilmek için karanfilizini uzun dikdörtgen saksılarda yetiştirmelisiniz. Aynı şeyi yaz sonunda denerseniz birçok yeni fide üretmiş olursunuz.


Tomurcuk azaltması
Büyük çiçeklilerde ve diğer uygun özellikli uzun kalın saplı karanfillerde yapılabilir. Amaç bir sap üstünde tek çiçek gelişmesini ve o çiçeğin mümkün olduğu kadar iri olmasını sağlamaktır. Esas tomurcuk belirdikten sonra aynı saptaki yan tomurcuklar ilk görüldüğünde yok edilir. Eğer biraz büyüdükten sonra koparılırlarsa aynı fayda gerçekleşmez.



Balkonlarda karanfil
Karanfil çiçekleri çok güzel kokuludur. Tamamen açık olan aşırı güneş almayan günde 4 – 5 saat sabah güneşi veya ilkindi ezanıyla beraber güneş almaya başlayalan balkonlarda yetiştirebilirseniz evinizi güzel koku ile doldurur. Kapalı ve sıcak balkonlarda yetiştirilmesi zordur. Gerçi karanfilin çeşidine ve toprağının özelliğine göre değişebilir.


[Linkleri görebilmeniz için üye olmanız gerekiyor! Üye olmak için tıklayın...]


Karanfillerin üretilmesi
Karanfillerin çoğaltılması sonbahar erken başlayan yerlerde yaz sonundan itibaren diğer yerlerde ekim- kasım aylarında açık havada çelikle veya yan sürgünleri ayırmakla yapılmalı. Kışın kapalı yerlerde yapılabilir ama ortam ısısı gece en az 12 gündüz 15 – 20 dereceler cıvarında olmalı ve havalandırmaya çok önem verilmeli. Kasım sonuna kadar yapılan üretimlerde mekanın direkt güneşten korunması gerekir.

1- Karanfillerin çelikle üretilmesi: Çelikler çiçek sapından yapılır. Sapın en dip kısmı daha iyi daha verimli yeni bitkiler oluşturur. Çelik 10 – 15 cm uzunluğunda olmalı. En alttan iki boğum yerinin yaprakları arındırılmalı. Köklendirmek için sırf kum tavsiye ediliyor. Çelikler dikilince üstteki yapraklar kuma değmemeli. Yaklaşık bir ayda köklenerek toprağa dikilecek hale gelirler.


2- Yan sürgünlerin ayrılması (veya kökten ayırma metoduyla) karanfil üretimi: Bitki tamamen sökülür kökler (sürgünler guruplar) tek tek ayrılarak toprağa saksılara dikilir.



Köklenmiş karanfil fidelerini yeni yerlerine dikildikten sonra:
Diktikten sonra derhal sulanmalıdır. Daha sonra toprak bir hayli kuruyana kadar sadece karanfillerin üzerlerine su fısfıslanmalıdır (sisleme gibi). Sulama aralıkları toprağın kaydadeğer bir nem kaybı göstermesine göre ayarlanmalı.




Daha kolay yolu:Yaz boyunca ve yaz sonunda uzun dallarını toprağa yatırıp hafifçe gömün – yapraklar dışarda kalacak. Dal boyunca birçok fide oluşur. Sonbaharda bunlar iyice gelişmiş oldukları zaman birbirlerinden ayırın ayrı ayrı saksılara dikin.


Selim AKAY adlı kişinin imzası

  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Sosyal Medya'da Paylaş!

Etiket Bulutu
bakimi, caryophyllus, dianthus, karanfil, karanfİl

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Şu Anki Saat: 15:40

 

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Kadinyaziyor.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196