ForumaGel.Com - Güncel, Teknoloji, Sosyal Medya, Bilgi, Eğitim ve Nostalji Forum Siteniz

Geri git   ForumaGel.Com - Güncel, Teknoloji, Sosyal Medya, Bilgi, Eğitim ve Nostalji Forum Siteniz > Yaşam ve Eğlence > Bitki Dünyası

Bitki Dünyası Bitkiler ile ilgili Her Şey Burada!

Günlük Ağacı - Sığla Ağacı? Günlük Ağacı nedir? Günlük Ağacı Nerelerde yetişir?

Yaşam ve Eğlence Kategorisinde ve Bitki Dünyası Forumunda Bulunan Günlük Ağacı - Sığla Ağacı? Günlük Ağacı nedir? Günlük Ağacı Nerelerde yetişir? Konusunu Görüntülemektesiniz,Konu İçerigi Kısaca ->> ...


Konuya Etiketlenen Üyeler

Yeni Konu aç  Cevapla
 
LinkBack Seçenekler Stil
Alt 10 Ocak 2019, 18:13   #1
Durumu
Çevrimdışı
 
MaKaY adlı kullanıcının avatarı
İsim: MUHAMMED AKAY
Arrow Günlük Ağacı - Sığla Ağacı? Günlük Ağacı nedir? Günlük Ağacı Nerelerde yetişir?


Günlük Ağacı - Sığla Ağacı? Günlük Ağacı nedir? Günlük Ağacı Nerelerde yetişir?



Bilimsel adı: Liquidambar orientalis
Diğer isimler:Amber Ağacı Günlük Ağacı

Sığla ağacı Acıfındıkgiller ( Altingiaceae ) ailesine mensup Anadolu’nun endemik sayılabilecek türleri arasındadır. Milyonlarca yıldır Türkiye Coğrafyası üzerinde varlığını sürdüren bir ağaçtır. Daha çok ılıman sulak ve bataklık alanları ( subtropikal ) tercih eden kumlu ve asidik toprakları seven bir ağaçtır. Günlük ağacı ve Amber ağacı olarak da bilinir. Dünya üzerinde sadece Çin Amerika’nın bazı bölgeleri ve Türkiye’de yetişmektedir. Antalya Muğla Aydın ve Burdur gibi Batı-Güneybatı Anadolu kesiminde yetişir. Güneybatı Anadolu’ya yakın konumda bulunan Rodos Adasında da Sığla Ağacı doğal olarak bulunur. Özellikle Fethiye ve Dalaman Çayı boyunca doğal olarak yetişir.

Sığla Ağacı Nerelerde Kullanılır? Sığla Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Sığla Ağacı; parfümeri kozmetik ilaç peyzaj ve tıp alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca kabuklarının güzel kokusu nedeniyle tütsü ve parfümeride kullanılır. Oldukça dayanıklı bir ağaçtır ve çok kolay sürgün alınabilir. Öyle ki kurumuş yada çürümeye yakın dallar bile uygun koşullarda sürgün verebilmektedir. Sığla Ağacı’nın boyu 40 metreye kadar ulaşabilir ancak genel olarak 20 metre boylarındadır. 300 yıl kadar yaşayabilir.

Günlük ağacı olarak da bilinir. Günlük denmesinin nedeni Hristiyan kültüründe belli günlerde yapılan ayinlerde tütsüsünün kullanılmasındandır. Sığla Ağacını asıl önemli kılan faktör ise kabuklarından elde edilen ve “Sığla Yağı” olarak bilinen maddedir. Yılın belli zamanlarında ağaçların gövdelerinin çizilmesi sonucu akan sıvıdan sığla yağı elde edilmektedir. Detaylı Bilgi için: Sığla Yağının Faydaları

Sığla yağı eski tarihlerden beri bilinen ve o zamanlarda önemli bir ticaret malzemesi olarak kullanılan bir yağdır. Ayrıca Sığla yağının parazit düşürücü cilt iltihaplarını iyileştirici etkileri olduğuna inanılmıştır. Evliyaçelebi’nin seyahatnamesinde ise bu yağın o dönemler Cüzzam hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanıldığı belirtilir. Ayrıca eski zamanlarda Mısır’da mumyalama işlemlerinde kullanılmış ayrıca Mısır kraliçeleri tarafından parfüm olarak da kullanılmıştır.

Sığla yagi (Styrax Liquidus) icerisinde; tarcin asidi styracin Styrol ve Storesinol gibi maddeler bulunmaktadur. Bu maddeler çeşitli mantar hastalıkları ve uyuz gibi sorunlara karşı kullanılır ve antiseptik etkileri bilinmektedir.
Sığla Yağı’nın parfümeride çok aranan bir yağ olması hem güzel kokması hem de parfümcülüğün en önemli noktalarından biri olan kalıcılığı arttırması açısından önemlidir.Bilimsel adı: Liquidambar orientalis
Diğer isimler:Amber Ağacı Günlük Ağacı

Sığla ağacı Acıfındıkgiller ( Altingiaceae ) ailesine mensup Anadolu’nun endemik sayılabilecek türleri arasındadır. Milyonlarca yıldır Türkiye Coğrafyası üzerinde varlığını sürdüren bir ağaçtır. Daha çok ılıman sulak ve bataklık alanları ( subtropikal ) tercih eden kumlu ve asidik toprakları seven bir ağaçtır. Günlük ağacı ve Amber ağacı olarak da bilinir. Dünya üzerinde sadece Çin Amerika’nın bazı bölgeleri ve Türkiye’de yetişmektedir. Antalya Muğla Aydın ve Burdur gibi Batı-Güneybatı Anadolu kesiminde yetişir. Güneybatı Anadolu’ya yakın konumda bulunan Rodos Adasında da Sığla Ağacı doğal olarak bulunur. Özellikle Fethiye ve Dalaman Çayı boyunca doğal olarak yetişir.

Sığla Ağacı Nerelerde Kullanılır? Sığla Ağacının Özellikleri Nelerdir?
Sığla Ağacı; parfümeri kozmetik ilaç peyzaj ve tıp alanlarında kullanılmaktadır. Ayrıca kabuklarının güzel kokusu nedeniyle tütsü ve parfümeride kullanılır. Oldukça dayanıklı bir ağaçtır ve çok kolay sürgün alınabilir. Öyle ki kurumuş yada çürümeye yakın dallar bile uygun koşullarda sürgün verebilmektedir. Sığla Ağacı’nın boyu 40 metreye kadar ulaşabilir ancak genel olarak 20 metre boylarındadır. 300 yıl kadar yaşayabilir.

Günlük ağacı olarak da bilinir. Günlük denmesinin nedeni Hristiyan kültüründe belli günlerde yapılan ayinlerde tütsüsünün kullanılmasındandır. Sığla Ağacını asıl önemli kılan faktör ise kabuklarından elde edilen ve “Sığla Yağı” olarak bilinen maddedir. Yılın belli zamanlarında ağaçların gövdelerinin çizilmesi sonucu akan sıvıdan sığla yağı elde edilmektedir. Detaylı Bilgi için: Sığla Yağının Faydaları

Sığla yağı eski tarihlerden beri bilinen ve o zamanlarda önemli bir ticaret malzemesi olarak kullanılan bir yağdır. Ayrıca Sığla yağının parazit düşürücü cilt iltihaplarını iyileştirici etkileri olduğuna inanılmıştır. Evliyaçelebi’nin seyahatnamesinde ise bu yağın o dönemler Cüzzam hastalığını tedavi etmek amacıyla kullanıldığı belirtilir. Ayrıca eski zamanlarda Mısır’da mumyalama işlemlerinde kullanılmış ayrıca Mısır kraliçeleri tarafından parfüm olarak da kullanılmıştır.

Sığla yagi (Styrax Liquidus) icerisinde; tarcin asidi styracin Styrol ve Storesinol gibi maddeler bulunmaktadur. Bu maddeler çeşitli mantar hastalıkları ve uyuz gibi sorunlara karşı kullanılır ve antiseptik etkileri bilinmektedir.
Sığla Yağı’nın parfümeride çok aranan bir yağ olması hem güzel kokması hem de parfümcülüğün en önemli noktalarından biri olan kalıcılığı arttırması açısından önemlidir.

Alıntıdır.



  Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Sosyal Medya'da Paylaş!

Etiket Bulutu
ağacı, günlük, nedir, nerelerde, sığla, yetişir

Seçenekler
Stil

Yetkileriniz
Sizin Yeni Konu Acma Yetkiniz var yok
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodları Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Şu Anki Saat: 14:34

 

Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2021, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
Kadinyaziyor.com

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196